Locatie Castelul Haller din Coplean
Castelul Haller este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004 si se gaseste in localitatea Coplean din judetul Cluj.
Descriere Castelul Haller din Coplean
A fost ridicat pe locul unui mai vechi conac, cladirea formata din subsol, parter, etaj si acoperis este situata in mijlocul unui domeniu dreptunghiular la intrarea caruia este un bastion. Se presupune ca pentru ridicarea cladirii s-a folosit piatra adusa din castrul roman de la Caseiu. Joszef Kadar descria castelul in monografia sa dedicata Comitatului Szolnok-Doboka: ‘In Coplean, castelul ti biserica s-au construit din pietrele acestui castru, ca si biserica din Vad.’
Cladirea are o lungime de 24,5 metri, cu o intrare marcata de sase coloane de piatra cu capiteluri ionice. Coloanele sustin o terasa de 9,5 metri lungime si 2,5 latime. Zidurile sunt masive, cu o grosime de 1 metru. Incinta cladirii era inconjurata de un zid de piatra din care s-a mai pastrat o mica parte, iar in partea din stanga a zidului de intrare se afla ruinele turnului circular construit.
Istoric Castelul Haller din Coplean
Castelul, cunoscut si sub denumirea de castelul cu scoici (de la ornamentele aflate deasupra ferestrelor), a fost construit intre anii 1725-1771, in stil baroc de catre guvernatorul Transilvaniei din perioada 1735-1755, Ioan Haller.
In faza initiala castelul a fost construit in cel mai timpuriu stil baroc transilvanean, ulterior fiindu-i adaugate ornamentatii rococo realizate de sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789), realizator si al Statuii Fecioarei Maria din Cluj. In 1920 castelul a suferit un incendiu, in urma caruia acoperisul baroc a fost distrus in intregime.
Castelul a apartinut familiei Haller de Hallerkö, pana in 1948 cand a fost confiscata de guvernarea comunista si transformat in CAP si spatiu de ateliere. Dupa 1989 cladirea a fost abandonata, iar in prezent este in stare de ruina. In prezent urmasii familiei Haller au depus cerere de restituire a castelului si a cinci hectare din fostul parc cu plopi si castani.
Poze Castelul Haller din Coplean
Sursa text: wikipedia
Sursa foto: cameliaburduja.blogspot, art-historia.blogspot