Taxele de autostrada in Europa

O calatorie cu autoturismul prin tarile continentului european reprezinta o varianta de turism deloc de neglijat pentru romanul amator de vacanta. Inainte de plecare insa, dupa ce ati facut revizia tehnica, ati platit asigurarea si ati alimentat, trebuie sa va opriti o suma de bani pentru cheltuielile de pe parcurs. In cele mai multe cazuri, acestea inseamna taxele pe care trebuie sa le achiati pentru folosirea soselelor si, mai ales, a autostrazilor din tarile pe care le tranzitati.

Valoarea acestei taxe si forma sub care este ea impusa difera de la tara la tara si, fireste, in functie de distantele pe care le strabateti pe autostrada. O prezentare, pentru fiecare tara in parte, a acestor cheltuieli suplimentare pe care trebuie sa le luati in calcul in vacanta dumneavoastra nu poate fi, asadar, decat foarte utila.

Austria

Pentru a conduce pe o autostrada cu plata din Austria este obligatorie detinerea unui tichet special, pe care il puteti cumpara de la benzinarii, chioscuri sau granita. Valoarea sa este cifrata la 7,60 euro (pentru 10 zile), 21,80 euro (2 luni) 72,60 euro (anual). Exista si taxe pentru autostrazi: pe A10  – 9,50 euro (Tauern Autobahn), A13 – 8 euro (intre Innsbruck si pasul Brenner, la Granita cu Italia), A16 – 13,30 euro (St. Anton-Arlberg).

Belgia

Nu exista autostrazi cu taxe.

Bulgaria

Nu exista autostrazi cu taxe.

Cehia

Masinile trebuie sa aiba un tichet de taxare pentru a circula pe soselele de mare viteza. Acest tichet costa 200 coroane pe saptamana, 300  pentru o luna si 900 de coroane – un an, si se lipeste in coltul din dreapta sus al parbrizului. Masinile inchiriate in Cehia vor avea acest tichet pe parbriz.

Cipru

Nu exista autostrazi cu taxe

Croatia

Se taxeaza pe autostrazile E59 si E70 ce pornesc din Zagreb : 171 kunas pentru Zagreb – Split – Dubrovnik si 56 kunas pentru Zagreb – Rijeka. Si accesul prin tunelul dintre Rijeka si Istria (tunelul Ucka) se plateste – 28 kunas.

Danemarca

Nu exista autostrazi cu taxa. Podurile  Storebaelt si Oresund au taxa de traversare, de 205, respectiv, 260 de coroane.

Elvetia

Pentru a circula pe autostrazile din Elvetia este nevoie de un tichet special (sticker) ce costa aproximativ 40 franci elvetieni (valabil un an), si care pemite accesul si prin tunelele Gothard si San Bernardino. Pentru tunelul Munt La Schera se platesc 15 franci elvetieni, iar pentru tunelul Sankt Bernhard – 30,5 franci elvetieni.

Estonia

Nu exista autostrazi cu taxe.

Finlanda

Nu exista autostrazi cu taxe.

Franta

Autostrazile cu taxa din Franta sunt cele marcate ca ‘Autoroute peage’. Semnul distinctiv este litera ‘A’ in albastru. Exista nu mai putin de  81 de portiuni cu taxa pe autostrazile franceze. Cea mai ieftina, pe A36 – Belfort – Mulhouse (frontiera cu Germania) – 2,60 euro; cea mai scumpa, pe traseul A26/A5/A39/A40 – Reims – Tunelul Mont Blanc 49,60 euro.  In rest, pe A6, Paris – Lyon – 29,60 euro, A4, Paris – Reims – 9,20 euro. Exista cateva poduri si tunele unde se solicita o taxa separata. Pentru Tunelul Mont Blanc se platesc 32,30 euro.

Germania

Nu exista autostrazi cu taxa.

Grecia

Exista doua autostrazi cu taxa in Grecia. Una dinspre Atena catre Peloponez si cealalta de la Atena la Salonic. Pe 1/E75, Salonic – Katerini  – 1,40 euro, pe 8A/E94, Atena – Corint – 1,40 euro, pe 7/E65, Corint – Tripoli 2,70 euro.

Irlanda

Nu exista autostrazi cu taxe.

Islanda

Nu exista autostrazi cu taxe.

Italia

‘Autostrade’ este super autostrada italiana cu taxa. Se poate plati cu numerar, carte de credit (statiile mari) sau cu un card pre-platit (Viacard), care se cumpara de la statiile de taxare sau cu numerar, carte de credit (statiile mari) sau cu un card pre-platit (Viacard), care se cumpara de la statiile de taxare, la oficiile Automobile Club d’Italia (ACI). sau de la anumite benzinarii. Pentru orice informatii legate de autostrazi exista asa-numitele ‘Punto Blu’ – birouri de informatii aflate pe principalele autostrazi. Taxele de autostrada variaza in functie de distanta parcursa, tipul de constructie si tipul vehiculului. Exista 2 modalitati de taxare: primul (majoritar) – se ridica un bilet la intrarea pe autostrada, care se prezinta la iesire, unde se face plata; al doilea – nu exista niciun bilet la intrare, dar se plateste o taxa fixa la prima statie de taxare intalnita. Exemple de taxe pentru automobile: Venetia – Milano, pe A4 – 14,50 euro; Florenta – Roma, pe A1 – 13,20 euro; Roma – Napoli, pe A1 – 10,50 euro; Pasul Brenner (Austria) – Modena, pe A22 – 18,40 euro.

Luxemburg

Nu exista autostrazi cu taxe. Autostrada Köln – Paris traverseaza tara.

Malta

Nu exista autostrazi cu taxe.

Marea Britanie

Pe M6 se achita 4,50 lire sterline in timpul zilei (orele 6,00 – 23,00) si 3,50 lire sterline noaptea (orele 23,00 – 6,00). In capitala (Central London) a fost introdusa de curand o taxa zilnica menita sa fluidizeze traficul. Aceasta este de 8 lire sterline, se aplica intre orele 7,00-18,00 si permite in acest interval oricate calatorii in si in afara zonei.

Olanda

Nu exista autostrazi cu taxa. In Olanda, singura taxa (toll) perceputa este pentru traversarea tunelului Dordrecht, in valoare de aproximativ 5 euro/masina.

Polonia

Pe A4, Katowice – Cracovia si pe A2, pentru alte trei portiuni, trebuie achitata suma de 11 zloti.

Portugalia

Exista o autostrada cu taxa, ‘Auto-Estrada’, ce face legatura (pe A1) intre Lisabona si Porto – 18,65 euro.

Rusia

Nu exista autostrazi cu taxe.

Serbia

Nu exista autostrazi cu taxa.

Slovacia

Nu exista autostrazi cu taxa dar trebuie achitata o vigneta in valoare de 150 de coroane – o saptamana, 300 de coroane – o luna, 1 100 de coroane – un an.

Spania

Autostrazile expres ale Spaniei, „autopistas“ sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A. Cateva exemple: pe A7, Valencia – Alicante – 12,45 euro; pe A41, Madrid – Toledo – 6,20 euro; pe A7, Barcelona – Tarragona – 7,00 euro; pe A7, La Jonquera (frontiera cu Franta) – Barcelona – 12,16 euro.

Suedia

Nu exista autostrazi cu taxe.

Turcia

Se achita, pentru Edirne – Istanbul, pe E80 – 2,30 lire turcesti; Istanbul – Ankara, pe E80/89 – 3,70 lire turcesti. Pentru Bosfor si Podul Fatih Sultan Mehmet se plateste o taxa suplimentara de 25 lire.

Ungaria

Este instituit sistemul vignetelor. Pentru cele patru autostrazi (M1/M3/M5/M7) costul acestora este: 1 170 de forinti – pentru 4 zile, din luna septembrie pana in mai; 1 530 de forinti – pentru 4 zile, din luna mai pana in septembrie; 2 550 de forinti – pentru 10 zile; 4 200 de forinti – pentru o luna; 37 200 de forinti – pentru un an.

Alte articole din categoria "Auto":
2 comentarii la articolul "Taxele de autostrada in Europa":

 1.  
  Catalin Stanoiu

  Eu am o teorie cel putin interesanta vis-a-vis de autostrazi: http://www.balaceanca.net/2010/02/23/catalin/autostrazile-un-atentat-la-adresa-drepturilor-omului!

 2.  
  Cristian

  trebuie actualizat acest articol:
  slovacia : are moneda euro si pentru autostrazi trebuie o vigneta de vreo 4 sau 7 euro