Castelul Kalnoky – Miclosoara, Romania

castelul kalnoky 3

Locatie Castelul Kalnoky

Castelul Kalnoky, care a apartinut familiei cu acelasi nume se afla in localitatea Miclosoara din judetul Covasna.

Descriere Castelul Kalnoky

Constructia castelului Kálnoky de la Miclosoara a fost inceputa in anii 1500 ca si conac de vanatoare al familiei si contine multe elemente renascentiste, precum decoratii pictate pe pereti. Castelul a fost abandonat timp de 50 de ani si momentan este in curs de renovare. Familia Kálnoky este una din familiile istorice ale Transilvaniei, originile lor ajungand pana in perioade medievale obscure.

Istoric Castelul Kalnoky

Se crede ca, prin secolul al XIII-lea, un secui cu numele de Kalnoky ar fi salvat viata regelui Ungariei in timpul unei vanatori, tintind cu sageata ursul care se napustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit, drept recunostinta, mosia de la Miclosoara/Miklosvar si l-a innobilat. Ca amintire a evenimentului, stema familiei poarta si acum emblema ursului strapuns de sageata.

Dincolo de legenda, familia Kalnoky este atestata pentru prima oara documentar in estul Transilvaniei la 1252, cele doua mosii principale fiind la Miclosoara, conacul de vanatoare si la Izvorul Crisului, acolo unde se afla si resedinta familiei. Printre personalitatile familiei se numara si Gustav Kalnoky von Korospatak, diplomat austro-ungar si ministru de externe timp de 14 ani in guvernul de la Viena.

Acesta a trebuit insa sa paraseasca Ardealul in urma venirii comunismului si fiul sau s-a nascut in exil. Generatia actuala, a 25-a a familiei mai exact contele Tibor Kalnoky de Korospatak fiul lui Gustav Kalnoky, a revenit in tara dupa 50 de ani de exil in Occident. Tibor si-a petrecut tineretea in tari ca Germania, Franta si Olanda. Ca o ironie a sortii, urmasul ‘vanatorului’ a devenit veterinar, specialist in pasari salbatice.

Tibor Kalnoky ar fi ramas un bun veterinar, muncind in Occident, daca destinul nu ar fi schimbat totul, permitandu-i sa descopere pamantul stramosilor sai in 1987. Dupa opt ani de proces cu statul roman, aristocratul si-a recuperat in 1999 doua conace si mai multe case din Miclosoara. O mostenire pe cat de valoroasa, pe atit de greu de intretinut, daca aristocratul nu ar fi gasit solutia: turismul rural ecologic.

Poze Castelul Kalnoky

Castele din Romania: Castelul Kalnoky - judetul Covasna

Castele din Romania: Castelul Kalnoky - judetul Covasna

Castele din Romania: Castelul Kalnoky - judetul Covasna

Castele din Romania: Castelul Kalnoky - judetul Covasna

Sursa text: turismland
Sursa foto: besthotels

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Kalnoky – Miclosoara, Romania"