Castelul Kalnoky – Valea Crisului, Romania

castelul kalnoky valea crisului

Locatie Castelul Kalnoky din Valea Crisului

Castelul Kalnoky care a fost resedinta grofilor cu acelasi nume, este situat in comuna Valea Crisului, judetul Covasna.

Istoric Castelul Kalnoky din Valea Crisului

Familia Kálnoky este una din familiile istorice ale Transilvaniei, originile lor ajungand pana in perioade medievale obscure. Se crede ca, prin secolul al XIII-lea, un secui cu numele de Kalnoky ar fi salvat viata regelui Ungariei in timpul unei vinatori, tintind cu sageata ursul care se napustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit, drept recunostinta, mosia de la Miclosoara/Miklosvar si l-a innobilat. Ca amintire a evenimentului, stema familiei poarta si acum emblema ursului strapuns de sageata.

Dincolo de legenda, familia Kalnoky este atestata pentru prima oara documentar in estul Transilvaniei la 1252, cele doua mosii principale fiind la Miclosoara, conacul de vanatoare si la Izvorul Crisului, acolo unde se afla si resedinta familiei. Printre personalitatile familiei se numara si Gustav Kalnoky von Korospatak, diplomat austro-ungar si ministru de externe timp de 14 ani in guvernul de la Viena. Acesta a trebuit insa sa paraseasca Ardealul in urma venirii comunismului si fiul sau s-a nascut in exil.

Generatia actuala, a 25-a a familiei mai exact contele Tibor Kalnoky de Korospatak fiul lui Gustav Kalnoky, a revenit in tara dupa 50 de ani de exil in Occident. Tibor si-a petrecut tineretea in tari ca Germania, Franta si Olanda. Ca o ironie a sortii, urmasul ‘vanatorului’ a devenit veterinar, specialist in pasari salbatice. Tibor Kalnoky ar fi ramas un bun veterinar, muncind in Occident, daca destinul nu ar fi schimbat totul, permitindu-i sa descopere pamintul stramosilor sai in 1987.

Descriere Castelul Kalnoky din Valea Crisului

Dupa opt ani de proces cu statul roman, aristocratul si-a recuperat in 1999 doua conace si mai multe case din Miclosoara. O mostenire pe cit de valoroasa, pe atit de greu de intretinut, daca aristocratul nu ar fi gasit solutia: turismul rural ecologic.

Cladire actuala a fost construita in locul unui conac renascentis, care a suefrit multiple transformari de-a lungul timpului. Un element de istorie ramas din perioadele de inceput ale acestei constructii este porticul de piatra sculptat al capelei vechi a castelului, datand din anul 1685, si care a fost montat in anul 1884 ca usa a criptei familiale din cimitirul actualei biserici romano-catolice.

Poze Castelul Kalnoky din Valea Crisului

Castele din Romania: Castelul Kalnoky din Valea Crisului - judetul Covasna

Castele din Romania: Castelul Kalnoky din Valea Crisului - judetul Covasna

Sursa text: wikipedia, hoinareala
Sursa foto: ghidcazareromania

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Kalnoky – Valea Crisului, Romania"