Castelul Mikes – Budila, Romania

castelul mikes budila

Locatie Castelul Mikes din Budila

Castelul Mikes se afla in imediata apropiere a castelelelor Nemes si Beldy Pal, pozitionat intre acestea, la o distanta de cateva sute de metri in localitatea Budila din judetul Brasov.

Descriere Castelul Mikes din Budila

Desi conform unor surse castelul ar fi fost construit in secolul XVIII, cladirea are aspectul unei constructii de secol XIX. Castelul Mikes consta in 3 volume alipite. Volumul principal, a carui latura lunga reprezinta fatada principala, este, aproape sigur, o constructie de secol XIX, intrucat si boltile din subsol sunt tot de secol XIX (grinzi de metal cu bolti de caramida intre).

Fatada principala este compusa dupa canoanele eclectismului, cu un element central, asezat in axul de simetrie al fatadei si doua elemente laterale. Bosajele de pe colturi, coloanele angajate, maniera de tratare a andramentelor de usi si ferestre, toate acestea trimit si ele la arhitectura istoricista a secolului XIX.

Pe de alta parte, nu este exclus ca cel de-al doilea volum, la al carui subsol nu am avut acces, sa dateze intr-adevar din secolul XVIII, iar primul volum sa fie adaugat intr-o epoca ulteriora, din dorinta de a extinde cladirea. Ultimul volum, cel mai mic, este o terasa inchisa cu lemn, ale caror scari de piatra dadeau spre ceea ce a fost odata parcul castelului. Frontonul de lemn cu traforaje de la Partea superioara a terasei este un fenomen interesant.

La interior, din putinul pe care l-am putut vedea noi, se pastreaza ancadramente de ferestre din lemn ce imita ancadramentele de piatra renascentiste, vagi urme de stucaturi, posibil pardoseala de pe terasa. In parc exista ramasite ale scarilor care serveau accesul in parc. Parcul este asezat in panta, ceea ce probabil convenea unei gradini baroce (de secol XVIII). Accestul in castel se face pe o poarta impunatoare, de fier forjat. Aleea inconjoara apoi un rond cu copaci inalti si impunatori, trecand prin fata castelului. Intre curtile celor trei locuinte nobiliare exista drum facut, dar nu stim din ce perioada.

Familia Mikes a avut si alte resedinte: in Ocna Mures , in Floresti (localitate in apropierea Clujului) – cladirea a fost distrusa in 1946, la Savadisla – acum cladirea e folosita ca spital, la Ozun (in proprietatea familiei, folosit ca hotel), la Bixad – in prezent scoala si primarie . Castele Mikes mai exista in jud Alba, la Cisteiul de Mures, jud Covasna, la Zabola, jud Covasna, la Zagon (castel Mikes-Szentkereszty).

Istoric Castelul Mikes din Budila

Dintre acestea, numele cel mai sonor este al familiei Mikes. Familia Mikes, una dintre cele mai vechi familii secuiesti din Transilvania, este mentionata inca din 1506 ca ocupand unul dintre cele sapte scaune din Tarii Secuilor, avand deci un rol de frunte in organizarea comunitatii secuiesti.

Participand in secolelele urmatoare la luptele politice si la diverse campanii de razboi, familia Mikes primeste drept rasplata suprafete intinse de pamant. In 1693, dupa ce Transilvania intra in componenta Imperiului Habsburgic ca principat autonom, descendentii familiei Mikes sunt ridicati la rangul de baroni, pentru ca in 1696 sa primeasca titlul de conti (grofi).

Leaganul familiei Mikes este la Zabala, in judetul Covasna, nu departe de Budila. Acolo familia Mikes a avut un castel, care a fost transformat, si este in prezent utilizat ca hotel, dupa ce in prealabil a fost retrocedat descendentei familiei Mikes, Katalin Mikes, casatorita Roy Chowdhury de Ulpur (familie aristocratica bengaleza).

Dintre membrii familiei Mikes, trebuie mentionat Kelemen Mikeş, considerat primul prozator de limba maghiara datorita lucrarii ‘Scrisorile din Turcia’ scrise in 1761. Tot el pune si bazele Fundatiei Ungare de Proza. Kelemen Mikes s-a nascut la Zagon si a crescut la Zabola.’ S-a razvratit impotriva Habsburgilor, s-a autoexilat in Polonia, Franta si Turcia, a fost torturat prin inchisori, urmandu-si prietenul, principele Rakoczy Ferenc al II-lea. A fost supranumit Goethe al Ungariei.

Poze Castelul Mikes din Budila

Castele din Romania: Castelul Mikes din Budila - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Mikes din Budila - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Mikes din Budila - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Mikes din Budila - judetul Mures

Sursa text: monumenteuitate.blogspot
Sursa foto: monumenteuitate.blogspot

Un comentariu la "Castelul Mikes – Budila, Romania":

  1.  
    comi

    In Romania, s-ar putea trai f. bine din turism.Dar, eceasta numai in cazul cand acest minister al turismului cam ridicol, ar fi organizat pe directii turistice. Ex. In Tran silvania, la Cluj , Sibiu si Maramures, directii care sa se ocupe cu organizarea, si dirijarea turistilor interni si externi, supravegherea si indrumarea de a se construi moteluri, pensiuni si reconditiona castele, conace, cetati si alte obiective istorice , economice si de interes cultural. Degeaba ne cramponam pe Valea Prahovei s-au litoral, mai avem si Gura humorului