Castelul Misici-Bocu – Lipova, Romania

castelul misici bocu lipova

Locatie Castelul Misici-Bocu

Muzeul orasenesc Lipova (judetul Arad) este gazduit de un valoros castel din secolul XIX, monument istoric si de arhitectura, Castelul Misici. El este localizat pe strada Nicolae Balcescu, nr. 21.

Descriere Castelul Misici-Bocu

Acesta a apartinut omului politic Sever Bocu. Aici este prezentata colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, constituita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara si piese de arta decorativa: argintarie, portelan, sticla, mobilier.

Dintre cele 8 sali ale muzeului se remarca indeosebi saloanele ‘rosu’ si ‘galben’, ambele avand o tapiserie in culorile dupa care au fost denumite. In salonul ‘rosu’ se afla un splendid lustru de cristal, ca si soba de portelan in stil rococo.

Cele cinci sali ale expozitiei permanente pastreaza inca amenajarile interioare fastuoasa comandate de Bocu. Interioarele decorate in stil rococo adaposteste piesele originale de mobilier, care au supravietuit perioadei comuniste, obiecte autentice, carora le-a fost inlocuita doar tapiteria initial lucrata manual.

In salonul familiei, ornamentele si stucaturile tavanului au fost initial trase in fota de aur dar, in urma deteriorarilor aparute in timp, aurul a fost inlocuit cu foita de bronz. Candelabrul este de o frumusete deosebita, fiind alcatuit din sticla de Murano dupa moda vieneza.

In camera de muzica se pot distinge detaliile fine ale stucaturilor dispuse deasupra oglinzilor si ornamentele originale trase in fota de aur iar sala Sever Bocu adaposteste cateva piese de mobilier deosebite, lucrate in intarsie impreuna cu piesele de argintarie cu monograma familiei. Pe fatada principala, intre cele doua lampadare se poate observa o scena copiata de pe columna lui Traian.

Sectia de istorie ilustreaza o multitudine de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si a oranduirii sclavagiste, provenite din aceste parti. Alte doua sali sunt destinate evului mediu, evidentiind intensa activitate economica a orasului si participarea maselor din aceste zone la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova (1599-1600). Una din sali este dedicata evenimentelor de la revolutia pasoptista. Ultimele trei sali contin sectia etnografiei, familiarizand vizitatorul cu etnografia si arta populara din zona Vaii Muresului.

Poze Castelul Misici-Bocu

Castele din Romania: Castelul Misici-Bocu - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Misici-Bocu - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Misici-Bocu - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Misici-Bocu - judetul Arad

Sursa text: milo-d-architecture.blogspot, romguide
Sursa foto: milo-d-architecture.blogspot

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Misici-Bocu – Lipova, Romania"