Despre Giethoorn
Venetia este visul tuturor romanticilor, locul ideal de vacanta pentru orice pereche de indragostiti fascinata de povesti nemuritoare de dragoste. Venetia mediteraneana este cea la gandul careia obisnuim sa suspinam, insa putini stiu ca Europa este suficient de mare pentru a gazdui doua Venetii, care, desi nu au foarte multe lucruri in comun, nu sufera diferente majore la capitolul impresie artistica.
Locatie Giethoorn
Giethoorn sau Venetia nordica este o asezare mica, ridicata in inima Olandei, mai exact, in provincia Overijssel. Este inconjurata de o vasta rezervatie naturala, al carei nume, De Wieden, il veti intalni deseori in brosurile turistice locale.
Descriere Giethoorn
Poate ca va intrebati de ce este inscris un satuc pe lista obiectivelor turistice din Olanda, alaturi de centre urbane importante ca Amsterdam sau Rotterdam ?
Imaginati-va o oaza de verdeata, brazdata de canale si lacuri, unde micile asezari rurale sunt asemenea unor ‘pete’ de civilizatie umana, un exemplu perfect de comuniune om-natura. Linistea locului este cand si cand tulburata de catre turistii multi, unii zgomotosi. Insa si acestia termina prin a adopta un comportament evlavios, demn de o biserica, atunci cand patrund in aceasta lume feerica.
Peisajul rural este format din case vechi de 200 de ani, podete de lemn, care fac legatura intre gospodarii si centrul satului, si o singura alimentara (ca in vremurile bune). In rest, pietoni, biciclete si barci. Fara masini, fara poluare, fara fite corporatiste, fara stres. Doar o vacanta ce pare perpetua petrecuta intr-o atmosfera prietenoasa. Suna ca un vis, dar cu toate acestea, 2.620 de oameni il traiesc zilnic. Ne-am putea multumi sa ii invidiem sau am putea sa le facem o vizita.
Parcurs de canale lungi sapate de stramosii localnicilor, Giethoorn a avut nevoie de cateva secole pentru a se ‘dichisi’. Motivul construirii canalelor nu a avut ca factor declansator o nevoie estetica, ci una practica: erau necesare pentru transportarea facila a carbunelui de la locul de extrgere catre cel de prelucrare.
Tot aceasta activitate se afla si la originea aparitiei numeroaselor lacuri din sud-estul satului. Podurile din lemn ce respecta arhitectura locala, barcile care strabat drumul de apa, localnicii simpli si prietenosi, spatiul liber si verde – sunt tot atatea motive pentru care am putea sa preferam aceasta Venetie celei italiene, arhi-aglomerata in orice moment al anului.
Cu un numar de doar 2.620 de locuitori, satul are ocazia de a-si demonstra calitatile de gazda in fiecare an, mai cu seama in perioada verii, cand vremea placuta de afara ofera turistilor ocazia de a face un tur de sat, cum altfel, decat cu barca. De altfel, o plimbare pe ape este cea mai sigura metoda de a va familiariza cu locul si de a admira casele ascunse in spatele copacilor inalti. Multe dintre ele dateaza din secolele XVIII si XIX.
Istoric Giethoorn
Primii locuitori ai acestor locuri au fost niste fugari, veniti tocmai de pe malul Mediteranei, in jurul anului 1230. Legendele locale povestesc ca la sosirea acestora, imaginea care li s-a desfasurat in fata ochilor a fost cel putin macabra: o multime de coarne de capre salbatice, cel mai probabil victime ale puternicului potop din anul 1170. Tocmai acest peisaj trist a fost cel care a inspirat denumirea localitatii: Geytenhorn (coarne de capra), care a devenit in timp, Giethoorn.
Insa nu coarnele de capra aveau sa joace un rol important in istoria satului, ci minerii. Zacamintele de turba din zona au atras oameni de pretutindeni, stabiliti in zona pentru a-si castiga existenta. Transportarea carbunelui dupa extragere necesita un sistem facil si simplu de elaborat, prin urmare, au fost construite canale si lacuri artificiale cu scopul de a usura procesul muncii. O parte din ‘recolta’ de turba a fost amestecata si raspandita pe suprafata solului satului pentru a-l usca.
Noile canale care imparteau satul au dus la crearea unor insule, pe care oamenii si-au ridicat casele. Comunicarea intre gospodarii era asigurata de podete din lemn, suficient de inalte incat sa pemita trecerea incarcaturilor pe sub ele. Si astazi, aceste canale sunt la fel de utilizate ca si in trecut. Doar natura incarcaturii a suferit o schimbare dramatica. Toate aceste nevoi si coincidente si-au dat mana pentru a da un aspect unic asezarii umane din inima Olandei.
Giethoorn a fost comuna independenta pana la data de 1 ianuarie 1973, cand a fuzionat cu Vollenhove, Blokzijl si Wanneperveen pentru a forma o noua comuna, mai mare, sub numele de Brederwiede. In zilele noastre, Giethoorn apartine de Steenwijkerland
Satul si-a castigat un bine-meritat loc printre destinatiile turistice pour les connaisseurs, dupa 1958, cand regizorul olandez Bert Haanstra a filmat aici comedia ‘Fanfara’.
Locuri de vizitat in Giethoorn
Nu va lasati pacaliti de aspectul feeric al Giethornului. Chiar daca primii locuitori au fost mineri, viata culturala nu a fost uitata si nici lasata la o parte in acest loc.
In Giethoorn aveti de vizitat muzee, galerii de arta si expozitii inedite. Pentru ca asezarea geografica face accesul masinilor inaccesibil, formele preferate de deplasare sunt picioarele, bicicletele sau barcile.
- Muzeul Olde Maat Uus este o ferma tipica din Giethoorn-ul anului 1800, care gazduieste o expozitie permanenta cu tot ceea ce a insemnat viata si munca in acest sat pentru mai bine de o suta de ani.
- Puteti vizita muzeul De Oude Aarde, care gazduieste expozitii de cristale si minerale.
- Alt loc pe care il mai puteti vizita in Giethoorn galeria scoicilor Gloria Maris unde intrarea este libera.
- Satul gazduieste si un muzeu al mijloacelor de locomotie, unde veti intalni nu numai automobile vechi, ci si biciclete sau patine. Acesta este deschis doar din aprilie pana in octombrie de la 10 la 18.
- Sint-Jansklooster, care se afla la 10 km. de Giethoorn, este un centru cu si despre natura, care poate fi interesant atat pentru copii, cat si pentru adulti.
- Mai adaugati inca 5 km. celor de mai sus si ajungeti la cateva ferme piscicole care pot fi vizitate.
- In Steenwijk, la 10 km. fata de Giethoorn, veti putea vizita o fortareata si un muzeu al circului.
- Meppel (15 km.) este un orasel faimos pentru festivalurile sale, desfasurate in perioada iulie – august si este si o ocazie buna pentru a face cumparaturi.
- Staphorst, aflat la 20 km. fata de Giethoorn, reprezinta un sat traditional, cu ferme intinse, zugravite in albastru, verde si alb unde multi locuitori inca mai poarta costume traditionale.
- Daca vreti sa faceti un pic de sport, sunt disponibile pisicine acoperite in Meppel, Steenwijk sau Zwartsluis.
In eventualitatea in care nu va veti face temele de acasa cu privire la Giethoorn, nu aveti motiv sa va panicati. Localnicii va pot indica cateva trasee si obiective de bifat. De altfel, brosurile pentru turisti sunt usor de gasit la fata locului.
Distractie in Giethoorn
Pescarii amatori isi pot incerca norocul in aproape orice lac, insa vor avea nevoie de un permis, disponibil in oficiile postale sau la birourile de informatii turistice, iar daca cautati o metoda placuta de a va petrece seara, veti gasi sala de bowling la Hotelul Zwartewater din Zwartsluis.
Informatii utile Giethoorn
Centrul postal din Giethoorn se afla localizat in supermarketul Hylkemaweg din centrul satului. Un oficiu postal mai mare exista in Steenwijk, aflat la 10 km distanta.
Cel mai apropiat spital, Diaconnessenhuis, se afla in Meppel, insa pentru urgente exista in sat un medic generalist si un medic dentist, trebuie doar sa intrebati gazdele.
Daca v-a placut articolul nostru si daca planuiti sa vizitati Giethoorn, puteti solicita din timp mai multe informatii si brosuri despre localitate si imprejurimi la adresa de mail . Pentru calatorii organizate sau independente cu barca, trimite-ti din timp un mail la urmatoarea adresa: .
Cum ajungem in Giethoorn ?
Giethoorn se afla in centrul Olandei, ceea ce il face usor accesibil dinspre oricare mare centru urban. Astfel, oricare ar fi aeroportul pe care veti ateriza, distantele sunt aproximativ aceleasi: Amsterdam – 95 km (o ora si 15 minute cu masina), Rotterdam – 110 km (o ora si 30 minute). Daca mergeti cu trenul, coborati in statia Steenwijk si luati mai departe autobuzul.
Epilog Giethoorn
Pentru ca verile sunt deosebit de placute in aceasta zona, nu veti regreta hotararea de a inchiria o bicicleta in scopul explorarii imprejurimilor. Puteti parcurge distante accesibile, de-a lungul lacului si canalelor, trecand prin mici satuce, unde magazinele sunt inchise chiar si sambata, iar oamenii, o aparitie rara.
In final, ajungi sa te minunezi cum este posibil ca o tara cu atat de multi locuitori sa pastreze totusi atat de mult pamant ‘virgin’. Inima Olandei este intr-atat de diferita de aglomeratiile urbane extra-ultra-civilizate, asaltate de catre turisti, incat ai senzatia ca ai nimerit din greseala pe alte meleaguri. Dar tocmai in acest detaliu consta farmecul Olandei, un loc al contrastelor placute si inedite.
Ochiuri de apa acoperite de nuferi, ferme de animale – o veritabila arca a lui Noe; aici poti vedea cam orice animal specific zonei, de la vaci pana la rate. La majoritatea caselor, poate fi observata o caracteristica arhitecturala intalnita si in Romania, in zona Deltei Dunarii: acoperisuri fabricate din stuf.
Cu diferenta ca, in ceea ce ne priveste, acestea sunt considerate demodate, de vreme ce locuitorii Deltei au inceput sa prefere tigla stufului, un material ieftin si usor de gasit. De cativa ani, arhitectii au redescoperit avantajele de netagaduit ale stufului, incurajand ultilizarea sa in arhitectura locala specifica. In Giethoorn si in imprejurimi, acoperisurile fabricate din stuf perfect taiat intregesc imaginea rurala-sofisticata-boema a peisajului.
Cazare in Giethoorn si oriunde in Olanda
Pentru cazare in Giethoorn, click AICI.
Pentru cazare oriunde in Olanda, click AICI.
Daca ai fost in Giethoorn, spune-ne impresiile tale in rubrica de comentarii de mai jos.
Poze Giethoorn
Sursa text: descopera
Sursa foto: flickr (autori: dorota.s, martin.w1, nlhank, eber&mars. vtveen, dojohn, ruba m, ababerson, outonamymm, ciao anita!, liavantsi, de gevaarlijke chemicus, hotfield)
ff frumos,am fost odata in olanda,as vrea sa mai pot ajunge…