Insula Sveti Stefan, Muntenegru

insula sveti stefan muntenegru locuri de vizitat

Descriere Insula Sveti Stefan

Ca o corabie de piatra rasucita, in partea de mijloc a litoralului Budva a ‘ancorat’ Sveti Stefan. Candva un satuc pescaresc, mentionat pentru prima data in documente scrise in 1441, din 1960 este un oras-hotel cunoscut pe plan mondial, cu vile confortabile si apartamente. Potrivit unei surse populare, Paštrovicii au construit asezarea cu bani smulsi de la turci, in secolul al XV-lea.

Cateva secole mai tarziu, Sveti Stefan a fost capitala Paštrovicilor, unde s-a intrunit si a dat verdicte si tribunalul popular ‘Bankada’. Aceasta traditie s-a pastrat pana astazi. Ocupandu-se in principal cu pescuitul si cultivarea maslinilor, locuitorii de altadata ai acestei insulite, manati de viata grea si de nevoi, au parasit-o in cautarea unei vieti mai bune si au luat drumul Tarigradului, iar mai tarziu al Americii si Australiei.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, insulita era aproape pustie. Gratie Sveti Stefanideii unor eminenti artisti plastici, precum Lubarda si Milunovic, orasul-hotel si-a primit primii oaspeti cu peste patruzeci de ani in urma. Repede primeste si titlul de loc de vacanta exclusivist. Oameni de stat, mari politicieni, industriati, stele de cinema, sportivi de renume sunt in principal clientii sai. Indeosebi ai vilei ’118′, unde chiria pe o zi ajunge si la 1 500 de dolari.

‘Parca m-am intors in orasul celor mai frumoase basme ale copilariei mele’ – a spus, intr-o vizita la Sveti Stefan, diva filmului italian Sofia Loren.

sveti stefan 2

Plaja Sveti Stefan

Pe aceasta plaja, considerata a fi cel mai atractiv loc de pe Tarmul Marii Adriatice, gasim o creatie naturala rara in lume – tombola. Este vorba despre un istm ce uneste tarmul cu stanca pe care e ridicat orasul-hotel exclusivist Sveti Stefan.
In stanga si dreapta tombolei se intind doua plaje nisipoase, cu un nisip de culoare rosiatica si cu o lungime de 1 170 m.

In spate, intr-un parc amenajat în stil mediteraneean, se gasesc un hotel, restaurante, cafenele, un club de scafandri si un parking. Sveti Stefan este o locatie de lux pe tarmul muntenegrean, iar exclusivismul sau e de multa vreme cunoscut in lume. Aici se odihnesc cu placere personalitati cunoscute, iar printre oaspeti s-au numarat Willy Brandt, Boby Fischer, Sofia Loren, Monica Vitti, Silvester Stalone, Claudia Schiffer. Printre premiile internationale se numara si ‘Marul de Aur’ al magazinului ‘Life’ (1964).

Pentru cazare in Insula Sveti Stefan, click AICI.

sveti stefan beach

sveti stefan beach 2

Alte articole din categoria "Articole Muntenegru":
Adauga un comentariu la articolul: "Insula Sveti Stefan, Muntenegru"