Marele Zid Chinezesc

marele zid chinezesc china 4

Descriere Marele Zid Chinezesc

Marele Zid este cea mai lunga structura din lume realizata de om. Se intinde pe o lungime de 6352 km, de la Shanhai Pass in Marea Bohai in est, pana la limita dintre China si Manciuria, si pana la Lop Nur in sud-estul regiunii autonome Xinjiang Uygur. De-a lungul arcului pe care il traseaza Marele Zid, se poate spune ca delimiteaza granitele dintre China de Nord si Mongolia Mijlocie.

Constructia Marelui Zid Chinezesc

Marele Zid este o fortificatie chineza construita incepind cu secolul 3IC pana in secolul 17 DC, cu scopul de a proteja diverse dinastii impotriva navalirii turcilor, mongolilor, si a altor triburi nomade venite din locurile Mongoliei moderne de astazi si din Manciuria. Cateva ziduri au fost facute incepand cu secolul 3 BC. Cea mai faimoasa parte a fost ridicata intre 220 BC si 200 BC de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huangdi. Din el se mai pastreaza insa azi foarte putin. De asemenea, in timpul dinastiei Ming incepand, cu 1368 si pana in anii 1640, au fost construiti in jur de 6.000 km.

In limba chineza, Marele Zid se numeste ‘Wan-Li Qang-Qeng’ ceea ce insemana Zidul lung de 10.000 Li (10.000 Li insemana in jur de 5.000 km, 2Li = aprox 1 km).

Grosimea zidului este de 4,5 pana la 9 metri, media fiind de 6 metri latime. Inaltimea medie este de 8 metri. Marele Zid este construit, reconstruit sau extins de mai multe dinastii chineze. In anumite regiuni, 2 portiuni ale aceluiasi zid sunt construite in dinastii diferite. In functie de tehnologia de care dispunea fiecare dinastie, Marele Zid a fost facut cu materiale locale, in general din pamant si piatra.

Lucrari de cea mai mare anvergura au avut loc insa in timpul dinastiei Ming, ridicandu-se peste peste 6.000 km. Acesta constructie este, de fapt, cea la care ne referin cand spunem ‘Marele Zid Chinezesc’.Oricum, daca includem toate zidurile construite de diferitele dinastii din China, zidul are o lungime de peste 50.000 km si nu include numai zidul propriu-zis ci si o multime de alte constructii de aparare, forturi, pasaje si turnuri de semnalizare. De asemenea, in jurul zidului au fost facute si o multime de cladiri auxiliare: case pentru soldati, hambare pentru stocarea alimentelor si armelor.

Materialele folosite au fost cele aflate langa locul constructiei. Inainte de folosirea caramizilor, zidul a fost construit in mare parte din pamant, piatra si lemn.
Langa Beijing zidul este facut din blocuri de piatra calcaroasa. In alte locatii este din granit sau caramizi arse, din pamant si pietris, iar alte bucati sunt cimentuite cu un amestec din clei de orez si coaja de ou. In partea de vest, in desert, unde materialele sunt rare, zidul a fost construit din lemn si pamant.

Pentru cazare in China, click AICI.

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Un comentariu la "Marele Zid Chinezesc":

  1.  

    ….cred ,ca ramine,unica,minune a planetei,,de la unicul popor,…!oare cu toata tehnologia,secolui,21,se poate construi asa ceva in timp record?[ma refer la o generatie,nu la400 ani,cit le-a luat de construit chinejilor!...tainele acestui popor nu o sa se cunoasca niciodata! ...scuze![este o parere personala]