Descriere Parcul National Lovcen
Lovcen nu este doar un tinut frumos, Lovcen este un far muntenegrean istoric. Ceea ce pentru vechii greci insemna Olimpul, inseamna si Lovcen pentru muntenegreni. Motivele istorice si culturale au fost hotaratoare pentru ca Lovcenul sa fie declarat parc national.
Crestele Lovcenului se inalta in sud-vestul Muntenegrului, ca un fundal pentru anticul oras Kotor, dar si ca scut de nadejde peste Golful Boka Kotorska. Parcul national Lovcen cuprinde partea centrala si cea mai mare parte a masivului Lovcen, cu o suprafata de 6 400 ha. Numeroasele si diversele forme de relief se gasesc cu precadere in partea de mijloc a muntelui, unde Lovcenul s-a si inaltat cel mai mult prin varfurile Stirovnik si Jezer. Padinile muntelui sunt pietroase, cu numeroase cavitati si viroage adanci. Situandu-se la granita dintre doua cu totul diferite intreguri naturale, mare si continent, Lovcenul suporta influentele ambelor tipuri climatice. Un aspect arhitectonic specific il reprezinta faimoasele serpentine.
Vechiul drum de la Kotor serpuieste langa Lovcen pana la Njeguši, un sat pitoresc, unde se gaseste casa natala a lui Petru II Petrovic Njegoš si, respectiv, cea a regelui Nikola I Petrovic. Se spune ca in diminetile senine de pe Lovcen se vede chiar si Italia.
Pe varful Lovcenului se gaseste mausoleul celui mai mare domnitor si poet, Petar II Petrovic Njegoš. Ultima dorinta a lui Njegoš a fost sa fie inmormantat in bisericuta de pe varful Jezer, pe Lovcen. Dorinta sa testamentara nu i-a fost imediat indeplinita din motive de reala primejdie de a-i fi profanat mormantul. Cneazul Danilo a indeplinit aceasta dorinta si, alaturi de cei mai vestiti muntenegreni, a purtat pe maini, pana pe varf, ramasitele pamantesti ale acestuia.
Din cauza importantei pe care a avut-o bisericuta pentru muntenegreni in lupta pentru libertate, ea a fost mereu tinta turcilor si a austriecilor. In 1916, austriecii au facut-o una cu pamantul. Atunci au fost exhumate osemintele lui Njegoš si predate mitropolitului din Cetinje. In locul vechii biserici, in 1925 s-a ridicat o noua capela, unde Petar II Petrovic Njegoš a fost inmormantat pentru a doua oara. Atunci a aparut ideea construirii unui mausoleu monumental. Dupa dorinta regelui Aleksandar Karadordevic, sculptorul Ivan Meštrovic a gandit proiectul mausoleului. La realizarea acestuia s-a ajuns abia in 1951, la o suta de ani de la moartea lui Njegoš. Figurile masive de granit si blocurile au fost urcate la inaltimea de 1654 m si mausoleul a fost deschis in anul 1974.
Singur cuvantul Lovcen trezeste in fiecare muntenegrean exaltarea patriotica, iar versurile cantecului popular spun: ‘Lovcenul ne este sfant altar’. Relatia muntenegreanului cu acest munte si cu cel inmormantat pe varful lui este efectiv una religioasa.
Pentru cazare in Muntenegru, click AICI.
Pingback: Muntenegru ep 1 Plan de calatorie | Bucketlist