Plevna, Bulgaria

Plevna, Bulgaria

Plevna, Bulgaria

Locatie

Plevna este cel de-al saptelea cel mai cunoscut oras din Bulgaria. Situat in partea de nord a tarii, acesta este centrul administrativ al provinciei Plevna, astazi centrul economic al regiunii de centru-nord, al treilea oras ca marime din Bulgaria de Nord, dupa Varna si Ruse.

Istoric

Cele mai vechi vestigii de asezari umane in aceasta zona dateaza din mileniul 5 i.e.n., din perioada neoliticului. Numeroase descoperiri arheologice, printre care si cea mai mare comoara din piese de aur descoperita in Bulgaria, fac dovada existentei unei importante culturi trace, aceasta populatie locuind in zona pentru cateva mii de ani. La inceputul erei crestine, regiunea a fost integrata in provincia romana Moesia. In Evul Mediu, orasul s-a dezvoltat in cadrul primului si celui de-al doilea imperiu bulgar. Cand slavii au populat regiunea, i-au dat denumirea curenta de Plevna, asociind-o cu fertilitatea. Sub ocupatie otomana, Plevna si-a pastrat infatisarea si cultura bulgare.

La Plevna a avut loc cea mai importanta batalie din cadrul Razboiului ruso-turc din 1877-1878, pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc si pentru independenta de stat a Romaniei. Asediul Plevnei, de catre armatele rusesti si romane, a durat cinci luni, iar capitularea cetatii, sub sabia colonelului Mihail Cerchez, in data de 28 noiembrie 1877, este asociata cu victoria si castigarea independentei de stat a Romaniei.

Locuri de vizitat in Plevna

Majoritatea obiectivelor turistice din oras sunt legate de Razboiul ruso-turc. Este vorba, la modul general, de 200 de monumente dedicate acestui eveniment istoric. Dintre cele mai renumite, mentionam: Mausoleul Sf. Gheorghe, construit in onoarea soldatilor romani si rusi care si-au sacrificat viata in asediul Plevnei; monumentul funerar din Parcul Skobelev. O alta atractie populara este Panorama Plevna, mai mare si mai faimoasa decat Borodino Panorama din Rusia, construita tot pentru a evoca victoria de la Plevna.

Fara indoiala, unul dintre cele mai interesante muzee este Muzeul Regional de Istorie, cu o vasta expozitie de 5000 de obiecte, organizata in 24 de sali si divizata in 5 sectii: arheologie, ocupatia otomana si renasterea bulgara, etnografie, istorie contemporana si natura. Alte muzee recomandate: Muzeul de Independenta Plevna, Muzeul Societatii de Vanat si Pescuit, alaturi de numeroase galerii de arta si biserici.

Natura este foarte frumoasa si darnica in regiunea Plevna. Parcul Kailuka este situat in imediata vecinatate a orasului, pe valea raului Tuchenitsa. Iar la numai 12 km de oras se afla rezervatia naturala Chernelka, localizata in lunca Dunarii. Vizitatorii sunt impresionati de coloana de stanca naturala Mechoka, de catre cetatea medievala Gradishte, de pestera Tzarevata si drumul roman.

Plevna dispune de numeroase restaurante si locuri pentru distractie. Oriunde veti alege sa gustati din gastronomia locala, sa nu uitati de traditionalul vin Telish si de faimosul pivo de Plevna.

Pentru cazare in Plevna, click AICI.

Pentru alte destinatii din Bulgaria, click AICI.

Daca ai fost in Plevna, spune-ne impresiile tale in rubrica de comentarii de mai jos.

Sursa foto:

Adauga un comentariu la articolul: "Plevna, Bulgaria"