Templul Karnak – Luxor-Theba, Egipt

Locatie

Luxor, orasul de pe Valea Nilului, imbina forfota unui oras modern cu istoria straveche a Egiptului, prezenta la fiecare pas. Calatoria Agendei continua printre templele si mormintele din vechea Theba, un oras care s-a reconstruit si s-a reinventat de sute de ori. Luxor-ul este una dintre destinatiile preferate ale turistilor interesati de Egiptul antic, fiind considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume.

Istoric Templul Karnak

Vaset, Theba si Luxor sunt trei denumiri ale aceluiasi oras, in care se oglindeste istoria acestui loc renumit. Vaset a fost initial un mic sat pescaresc de pe Nil, care mai tarziu a devenit un loc important de refugiu al egiptenilor in lupta cu Hyksosii (1550 i.Hr.).
Treptat, Vaset a devenit principalul oras al noului imperiu unificat. Ulterior, grecii au schimbat numele orasului in Theba, care apoi a fost schimbat din nou, de catre arabi. Din arabul Al Uqsur, care in traducere inseamna palat, provine denumirea engleza Luxor. In zilele de astazi numele Luxor simbolizeaza noul oras, iar Theba ruinele fostului oras de pe malul de vest al Nilului.

Karnak Temple - Theba, Egipt

Karnak Temple - Theba, Egipt

Templul Karnak

Pe malul rasaritean al Nilului, in Luxor-ul de astazi, se inalta un templu inchinat lui Amon. Karnak-ul modern, al carui nume antic, Ipetisut ‘cel mai ales dintre locuri’, indica superioritatea templului asupra celorlalte situri din Egipt.

Este o vasta suprafata, complexitate si diversitate nemaivazuta in nicio alta parte din lume, care contine Marele Templul lui Amon, care este situat in centrul intregului complex, Templul lui Monthu ‘Stapanul Thebei’, ceea ce indica o coexistenta pasnica cu Amon, care l-a depasit in importanta la Theba incepand cu sfarsitul dinastiei a XI-a, cand Theba a devenit capitala Egiptului, se afla la nord de templul lui Amon, iar la sud se afla Templul lui Mut, consoarta principala a lui Amon. Exista de asemena si mici temple inchinate lui Khonsu, fiul lui Amon si Mut, printre care se mai gasesc o serie de temple mai mici si un vast lac sacru (cel mai mare lac sacru artificial din lume). Intinderea complexa din templu este rezultatul a doua mii de ani, de constructie, din timpu dinastiei a XII-a pana in dinastia ptolemeica.

Karnak Temple & Holy Lake - Theba, Egipt

Karnak Temple & Holy Lake - Theba, Egipt

Marele Templu din inima Karnak-ului este atat de mare incat catedrala St.Paul din Londra si Notre Dame din Paris ar fi pierdute intre peretii lui.

La primul pilon se ajunge pe o alee strajuita de sfinxi, creaturi cu trup de leu si cap de berbec (berbecul fiind principala creatura sacra a lui Amon). Pilonul de culoarea nisipului, cu doua austere se iveste inainte, semanand cu intrarea intr-un castel feudal. Cu siguranta la acest lucru s-au gandit egiptenii din epoca moderna cand au numit ruinele de la Karnak ‘fortareata’.

Cel de-al doilea Pilon de la Karnak a fost construit de Ramses cel Mare. Ptolemeii au facut unele reparatii ample si unele constructii noi in centrul sectiunii. Destul de curios, au lasat coloanele si fatada primului Pilon neterminate, lasand in urma si o rampa din caramida de pamant. Motivul pentru care au lasat aceste constructii neterminate nu este cunoscut.

Karnak Temple - Theba, Egipt

Karnak Temple - Theba, Egipt

Marea Sala Hipostila

Sala Hipostila este sustinuta de 134 de stalpi si are o suprafata de 6.000 metri patrati. Este cea mai mare camera religioasa care s-a construit vreodata. Sala este considerata a fi unul din cele mai mari capodopere arhitecturale. Constructia sa a inceput in timpul domniei lui Ramses I. El a fost faraonul care a pus bazele dinastiei a XIX-a si a domnit doar pentru un an. Activitatea a continuat cu Seti I (1306 – 1290 î.e.n.). Seti I de asemenea a construit Templul din Abydos si multe alte temple. Sala a fost terminata de catre fiul lui Seti I, Ramses cel Mare. Efectele, care sunt produse in interiorul salii sunt mult mai diferite decat cele care au fost initial.

Coloanele care compun cele doua siruri centrale, sunt mai inalte decat cele din partile laterale, iar aceasta a permis construirea unui sir de ferestre in partea de sus, in zidurile ce se inalta deasupra culoarelor laterale. Astfel, razele soarelui patrund in interior ca niste sulite, iar lumina lor filtrata razbate pana in partile mai indepartate ale salii, iluminand difuz coloanele sculptate si pictate in culori vii, cu scene de rugaciune sau cu faptele eroice ale faraonului. Ideea a fost aceea de a crea inauntru un efect de penumbra mistica, dupa lumina orbitoare de afara si inaintea intunericului din interiorul sanctuarului. Acest domeniu va poate da o idee despre constructori, care au avut intentia de a crea efecte de iluminare. E necesara o imaginatie mare ca sala sa poata fi apreciata asa cum arata inainte.

Peretii, plafoanele si coloanele sunt pictate cu tonuri naturale de culoare. Lumina a fost permisa doar in unele locuri, cea mai mare parte a salii fiind in umbra. Plafonul salii de 82 de picioare a fost ridicat si a fost sustinut de 12 coloane papirus. Coloanele sunt din gresie si stabilite in doua randuri de sase. Fiecare rand este flancat de fiecare parte cu 7 randuri de coloane care sunt inalte de 42 de picioare (12.8m). Fiecare rand are 9 coloane, totusi cele interioare au 7 randuri de coloane. Reliefurile de pe intreg teritoriul salii contin simboluri de Creatie. Cele din jumatatea nordica sunt din perioada lui Seti I si sunt, evident, mai bine realizate decat cele facute de fiul sau, Ramses cel Mare, care se afla in jumatatea sudica si sunt taiate mult mai adanc decat cele ale lui Seti. Aceasta ofera un efect mai dramatic de lumina si umbra.

Hypostyle Hall, Karnak Temple - Theba, Egipt

Hypostyle Hall, Karnak Temple - Theba, Egipt

Peretii exteriori ai Salii Hipostila sunt acoperiti cu scene de lupta. Din nou, Seti I este la nord si fiul sau Ramses la sud. Scenele si-au pierdut de mult timp culoarea cu care au fost pictate din cauza secolelor de vant si de soare. Este nesigur daca scenele de lupta se bazeaza pe fapte istorice sau de rituale cu semnificatie deosebita. Este adevarat ca in momentul in care detaliile bataliilor sunt foarte precise, evenimente reale, sunt probabil implicate. Bataliile lui Seti au loc in Liban, Palestina si Siria de sud. Zidurile sudice ale lui Ramses cel Mare au texte hieroglifice care de fapt inregistreaza detalii ale Regelui hitit, si semnarea lui Ramses a unui tratat de pace in al 21-lea an de domnie. Aceasta este prima dovada oficiala a unui tratat de pace, si este cu siguranta semnificatie istorica.

Parasind sala Hipostila prin cel de-al treilea Pilon, aici se aflau candva cateva obeliscuri. Unul dintre ele a fost ridicat de Tuthmosis I (1504 – 1492 î.Hr.), tatal lui Hatshepsut. Acest obelisc are 70 de picioare (21.3m) inaltime si cantareste circa 143 de tone. Pe parcursul secolelor dintre Tuthmosis I si Ramesses VI, faraonii din acea perioada au distrus sau dezmembrat multe dintre ele.

Acest obelisc, insa, nu a fost niciodata atins. Originala inscriptie a fost lasata la locul sau. Cu toate acestea, doi faraoni si-au adaugat inscriptia lor pe ambele parti ale celui original. Pe langa acest obelisc singurul care a ramas in picioare este cel a lui Hatshepsut (1473-1458 i.Hr.), de 97 de picioare (29.6m) inaltime si cantareste aproximativ 320 de tone, partea de sus a obeliscului era vizibila de la o distanta de 80 km. In afara de obeliscul Lateran din Roma, aceasta este cel mai inalt obelisc, cel de la Roma este de 101 de picioare (30.7m) inaltime. La sud de obeliscul aflat in picioare se afla acompanierul sau, un alt obelisc care a cazut. Este de asemenea construit dintr-un singur bloc de granit dar e distrus acum.

Al saselea Pilon, care a fost ridicat de Tuthmosis III, conduce intr-o sala de inregistrari, in care regele si-a inregistrat tributele. Foarte putine detalii raman din aceasta arhiva dincolo de 2 coloane de granit. Unde, chiar dupa ele se intinde Sfanta Sfintelor, sau sanctuarul. Initial a fost cea mai veche parte a templului. Prezentul sanctuar a fost construit de fratele lui Alexandru cel Mare, Philip Arrhidaeus (323-316 i.e.n.) care a fost rege al Macedoniei. Acest sanctuar a fost construit pe situl vechi al sanctuarului construit de Thutmosis III. Sanctuarul contine blocuri de la cel al lui Thutmosis care inca mai contin inscriptiile lui. Este construit in doua sectiuni iar de ce a fost facut acest lucru nu se stie.

Pentru cazare in Luxor – Theba, click AICI.

Karnak Temple - Theba, Egipt

Karnak Temple - Theba, Egipt

Adauga un comentariu la articolul: "Templul Karnak – Luxor-Theba, Egipt"