Templul Luxor – Luxor-Theba, Egipt

Locatie

Luxor, orasul de pe Valea Nilului, imbina forfota unui oras modern cu istoria straveche a Egiptului, prezenta la fiecare pas. Calatoria Agendei continua printre templele si mormintele din vechea Theba, un oras care s-a reconstruit si s-a reinventat de sute de ori. Luxor-ul este una dintre destinatiile preferate ale turistilor interesati de Egiptul antic, fiind considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume.

Istoric Templul Luxor

Vaset, Theba si Luxor sunt trei denumiri ale aceluiasi oras, in care se oglindeste istoria acestui loc renumit. Vaset a fost initial un mic sat pescaresc de pe Nil, care mai tarziu a devenit un loc important de refugiu al egiptenilor in lupta cu Hyksosii (1550 i.Hr.).
Treptat, Vaset a devenit principalul oras al noului imperiu unificat. Ulterior, grecii au schimbat numele orasului in Theba, care apoi a fost schimbat din nou, de catre arabi. Din arabul Al Uqsur, care in traducere inseamna palat, provine denumirea engleza Luxor. In zilele de astazi numele Luxor simbolizeaza noul oras, iar Theba ruinele fostului oras de pe malul de vest al Nilului.

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Templul Luxor

In templul de la Luxor, ingramadirea uriasa de obeliscuri, statui si piloni, cu imagini in culori vii, scaldate in lumina puternica a soarelui, avea drept scop sa inmarmureasca pe credincios sau vizitator, sa-i starneasca o profunda admiratie si sa-l faca sa se simta neinsemnat in raport cu atotputernicia faraonului. Depasindu-se pilonii se intra in curtea templului, care are o suprafata de 2500 de metri patrati. Ea avea menirea sa impresioneze si mai mult imaginatia egipteanului, fiind impodobita cu o intreaga padure de coloane impunatoare, nenumarate sculpturi pline de inscriptii si cu mii de imagini ce acopereau zidurile.

Se mai strabate un sir de alei strajuite de coloane, adevarate galerii de splendide tablouri, apoi o noua curte spatioasa, inconjurata de 74 de coloane si la urma un sir lung de sali luxos impodobite. Calea procesiunilor ajunge astfel la sanctuarul unde se afla statuia zeului Amon-Ra. In camerele laterale, vecine cu salile cele mari, sunt amplasate nenumarate statui ale zeilor iar pe pereti se derulau scene religioase, sapate delicat.

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Pe locul Templului Luxor inca din perioada Regatului Mijlociu se afla un lacas de cult pe care mai tarziu s-a construit haremul lui Amon Deli. Acest templu era folosit, doar o data pe an, atunci cand zeul Amon (Amon-Ra) parasea templul din Karnak, pentru a-si intalni sotia, Mut, in templul din Luxor. Si asta se intampla totdeauna la sarbatorirea Noului An. La intrarea in templu se afla 2 statui din 6 (celelalte fiind distruse), ale lui Ramses II reprezentandu-l stand pe tron, si un obelisc, initial erau doua, dar unul a fost daruit de Mehmet Ali regelui Ludovic Filip, asezat acum in Piata Concorde din Paris.

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Luxor Temple - Luxor, Egipt

Dincolo de intrare se afla Marea Curte a lui Ramses II, de 188 picioare (57 m) lungime, si lata de 168 picioare (51 m). Este inconjurata de 74 de coloane papirus, in coltul nord-vest se afla un altar al lui Thutmosis III, iar coltul din est este acum ocupat partial de Moscheea lui al-Hajjaj.

Statue of Ramses, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Statue of Ramses, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Parasind aceasta Mare Curte a lui Ramses cel Mare se ajunge la Colonadele lui Amenhotep III. Colonadele lui Amenhotep III au sapte perechi de coloane papirus, inalte de 52 de picioare (16 m), care inca mai sprijina partea inferioara din blocuri de piatra. Din Colonade se trece in Curtea lui Amenhotep III.

Ramses Court, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Ramses Court, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Curtea lui Amenhotep, masurand 148 de picioare (45 m) lungime si 184 de picioare (56 m) latime contine doua randuri de coloane lotus pe trei laturi ale curtii. Scopul laturii de nord a fost initial intrarea in templu. Curtea conduce in Sala Hipostila care are 32 de coloane lotus, dispuse in patru randuri de 8 coloane. In partea din spate a Salii se afla patru camere mici si o anticamera care conduce la camera nasterii, apoi la capela lui Alexandru cel Mare si in cele din urma la sanctuar.

Amenhotep III Court, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Amenhotep III Court, Luxor Temple - Luxor, Egipt

La Theba, templul principal nu era cel de la Luxorul de azi, ci templul asezat mai la nord, la Karnak, templu al zeului suprem Amon. De la Luxor o alee lunga de aproape 2300 de metri, strajuita de o parte si de alta de sfincsi, unea cele doua mari sanctuare, urmand o linie paralela cu Nilul.

Pentru cazare in Luxor – Theba, click AICI.

Temple of Ramses, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Temple of Ramses, Luxor Temple - Luxor, Egipt

Adauga un comentariu la articolul: "Templul Luxor – Luxor-Theba, Egipt"